De voordelen

Een energieverbruiksmanager maakt energie besparen makkelijker en leuker. Door de komst van slimme meters zijn veel nieuwe apparaten op de markt gekomen die inzicht geven in jouw energieverbruik.

In steeds meer huizen in Nederland komt een 'slimme meter' te staan. Deze meter toont, net als je huidige meter, alleen de actuele meterstanden. Het 'slimme' van deze meter is dat die verbruiksgegevens digitaal verzonden worden. Dit kan naar:

 • Je netbeheerder: deze stuurt jouw gegevens afgeschermd ('versleuteld')  door naar je energieleverancier. Jouw netbeheerder bekijkt daarbij nooit je verbruik.
 • Jezelf: op een schermpje thuis of via een app of website kun je jouw verbruiksgegevens inzien.

Direct persoonlijk inzicht in en meer controle over je energieverbruik

Effectief energie besparen lukt alleen als je goed inzicht hebt in je eigen verbruik van energie. Hoeveel gebruik je en waaraan? Energieverbruiksmanagers laten het zien, maar kunnen je ook helpen om doelen te stellen en deze te bereiken. Je kunt het bijvoorbeeld meteen zien als je de verwarming een tandje lager zet of de verlichting uit doet in kamers waar niemand is.

Duidelijk de resultaten zien van energiebesparing

Om goed inzicht te krijgen in hoeveel energie je bespaart en waaraan, kun je het beste kiezen voor een energieverbruiksmanager die zowel gas- als stroomverbruik laat zien. Zo kun jij van al je apparaten in huis én je verwarming en warm water informatie verkrijgen en hiermee energie besparen. 

Geen verrassingen achteraf

Energierekeningen krijg je maar één keer per jaar. Door een energieverbruiksmanagers vaak te checken weet je snel wat je verbruikt. Zo weet je al van tevoren wat je te wachten staat en krijg je geen onverwacht hoge energienota meer. Ook kun je tussentijds het voorschotbedrag via je energieleverancier aanpassen. 

Het begint bij inzicht! Als je niet weet wat je verbruikt, kun je ook niet besparen

- Maarten, 43 jaar

Tips

Wat zijn handige functies van een energieverbuiksmanager?

 1. 1

  Kies een energieverbruiksmanager waarmee je zelf periodes kunt kiezen en vergelijken. Zo vergelijk je bijvoorbeeld het verbruik van een werkdag met een vrije dag.

 2. 2

  Inzicht in verbruik per dag, per uur of zelfs van dat moment helpt je bij het uitzoeken waar je energie aan opgaat. 

 3. 3

  Een energieverbruiksmanager die laat zien door welk apparaat of in welke kamer het (hoge) verbruik wordt veroorzaakt, helpt je gericht met het besparen van energie.

 4. 4

  In sommige energieverbruiksmanagers kun je streefdoelen stellen. Dat geeft je wellicht net dat extra zetje om energie te gaan besparen? 

 5. 5

  Kies een energieverbruiksmanager die aansluit op jouw dagelijkse gewoonten, dan maak je er het snelst optimaal gebruik van. Regel jij je zaken bijvoorbeeld het liefst via een app of website? Of heb je liever thuis een schermpje aan de muur?